Den store forskel – et krav eller en hjælper?

Skærmbillede 2013-03-13 kl. 21.23.20Du har garanteret prøvet……
Kender du det, at jo mere du ønsker noget af hesten, jo mindre gør den det? Eller måske gør hesten ligefrem det stik modsatte?  Og andre gange har du knapt spurgt, før  hesten har svaret?
For at finde ud af, hvad der foregår, kan vi sammen kigge på de forskellige elementer af LivsRideKunst-modellen.

To eksempler på hvordan ”et krav” bliver til ”en hjælper”
Her er  nogle elementer du kan undersøge sammen med din hest:

Fysisk
Er hesten ude af balance hjælper det ikke at fortsætte eller forstærke signalet yderligere. På den måde vil hesten blive tvunget til at gå imod ”hjælperen”. Falder hesten f. eks. ud over udvendige skulder, så prøv  først at flyt hestens vægt over mod tyngdepunktet/skulderen, så der kommer balance igen og ret derefter hesten op.
Det er ret heftigt at integrere dette lille danse-fif, da det virkelig er med til at skabe lethed. Prøv at lege med det næste gang hesten f.eks. går ud over en skulder.

Du har sikkert tit hørt, at du skal ”blive ved” indtil hesten responderer. Men ud fra ovenstående eksempel gælder det modsatte – Hvis hesten ikke responderer, så stop med at spørge!

Psykisk
Har du oplevet en hest, der så sur ud, da du bad den om noget? Måske har du særligt oplevet det, når der er nogen, der står og kigger og du bare så gerne vil have, at det lykkedes eller ser pænt ud. Jeg har i hvert fald prøvet det mange gange.
Indlæring og timing spiller naturligvis en stor rolle. Men det jeg finder mest afgørende – og som jeg vil dele med dig nu – er at arbejde med egen attitude.

Kalil-i-bladeEn
kæmpe aha-oplevelse
Min attitude gør en kæmpe forskel, når jeg arbejder med mine heste.  Jeg har opdaget, at hemmeligheden ligger i ”at blive hjemme ved sig selv”. Mange af mine elever har også fået en kæmpe aha-oplevelse ved at begynde at lede sig selv i stedet for at gøre noget ved hesten.

Det er samme tankegang som praktiseres i f.eks. kampkunsten Ki- Aikido og i Tantrisk Meditation.  Ved at lede dig selv bliver du mere centreret, bevidst og til stede i din krop,  dine sanser og i nuet. Når du leder dig selv, opstår der en særlig ”selvfølgelighed” for hesten, som inviterer den til ”at smelte sammen” med dig.
Hvad jeg prøver at beskrive her kan ikke forstås med ord. Det kan kun forstås gennem at erfare det. Du kan undersøge det alene, sammen med andre eller vi kan undersøge det sammen, hvis vi ses til et kursus.

Indlæring og timing er vigtig, hvilket jeg også har beskrevet i min e-bog.  Har jeg attituden ”nu gør jeg noget med dig hest og det skal bare lykkedes” så opfatter hesten det som et krav og ser enten pissed ud eller også gør den bare sin ”pligt”, men uden glimt i øjet. Ved at lede mig selv kommer der et andet nærvær og opmærksomhed ind i træningen. Og hestene elsker, når vi gør det. Det er her den daglige træning bliver til meditation i bevægelse for to – nemlig dig og hesten.

Vi ses en dag derude. 
/Maja Caspersen

Logo uden tekst